Are Cashews the New Prozac?

May 30, 2017

Ik volg de website Food Matters al jaren (vooral sinds ik veganist ben geworden), maar ik heb pas onlangs de documentaire van Food Matters op Netflix bekeken. Als je hem nog niet hebt gezien, raad ik je ten zeerste aan hem zo snel mogelijk te bekijken. Zoals de naam al zegt, richt de documentaire zich op het belang van het consumeren van gezond voedsel. Waarom? Omdat voedsel ertoe doet, natuurlijk!

Als een veganist, plantaardig voedsel liefhebber, en iemand die de voorkeur geeft aan het gebruik van natuurlijke remedies zo vaak mogelijk, werd ik vooral aangetrokken tot de bewering van de documentaire dat cashewnoten kunnen fungeren als een natuurlijke anti-depressivum. Hoewel ik deze remedie nog niet zelf heb geprobeerd (omdat ik al mijn cashewnoten meng in plantaardige kazen of romige sauzen), is het zeker iets dat ik wil proberen in combinatie met de medicijnen die ik momenteel neem. Ik heb echter jarenlang gevochten met een lichte depressie en angst en ik heb mijn depressie pas onlangs onder controle gekregen (dankzij een lage dosis Prozac), dus ik weet niet zeker of ik bereid zou zijn om mezelf al van de Prozac af te halen.

Mijn reis met depressie

Toen mijn moeder en ik allebei kanker hadden overleefd, voelde ik me zo dankbaar en dankbaar dat we er zo goed vanaf waren gekomen, maar ik voelde me ook ongelooflijk huilerig, angstig en bang als ik aan de toekomst dacht. Ook al ging het goed, ik kon het niet helpen dat ik een brok in mijn keel en in mijn maag voelde telkens als ik dacht aan wat de toekomst zou brengen. Ik kreeg tranen in mijn ogen en barstte in tranen uit, bijna elke keer als mijn moeder en ik samen tijd doorbrachten, omdat ik het niet kon helpen aan de gedachte te denken dat we GEEN tijd samen zouden kunnen doorbrengen, mocht een van ons iets vreselijks overkomen. Als je al je kostbare tijd besteedt aan denken WAT ALS, is dat een vreselijk gevoel en het weerhoudt je ervan om van het huidige moment te genieten.

Hoewel, sinds ik een antidepressivum neem, voel ik me meer in controle over mijn gevoelens en emoties. Ik barst niet meer in tranen uit in openbare gelegenheden, maar ik ben nog steeds in staat om te huilen op meer geschikte momenten (zoals wanneer ik thuis naar een trieste film zit te kijken). En omdat ik een zeer lage dosis gebruik, merk ik gelukkig geen negatieve bijwerkingen. Hoewel de medicatie niet heeft geholpen om mijn angst onder controle te krijgen (vooral mijn sociale angst), heeft het me geholpen om te gaan met de manier waarop ik me voel over mijn angst – als dat zinvol is. In plaats van me verdrietig, depressief en huilerig te voelen over mijn angsten, voel ik me nu positiever en heb ik controle over mijn angsten en angsten.

Afhankelijk van uw specifieke situatie, kunt u wel of niet cashewnoten OF antidepressiva nuttig vinden voor de behandeling van uw depressie. Persoonlijk weet ik niet of er een standaardbehandeling bestaat, maar het kan geen kwaad om met medicijnen en/of natuurlijke middelen te experimenteren en uit te zoeken wat voor jou werkt.

Hoe cashewnoten een depressie kunnen verminderen

Cashewnoten als antidepressivum

Volgens Dr. Andrew Saul van Food Matters heeft het consumeren van 2 kopjes cashewnoten een vergelijkbaar effect als het innemen van een therapeutische dosis Prozac – maar dan zonder de mogelijke bijwerkingen van het innemen van een receptplichtig medicijn als Prozac. Cashewnoten bevatten veel tryptofaan en niacine, wat helpt bij de aanmaak van goed-gevoel hormonen in de hersenen (of serotonine). Daarnaast kan het consumeren van een niacine supplement (of Vitamine B3) ook helpen om op natuurlijke wijze de symptomen van depressie te verminderen. Bekijk hier een 2 minuten durende clip over deze claim uit de Food Matters documentaire.

Snopes is het echter niet eens met deze bewering en zegt dat het vervangen van Prozac door cashewnoten gevaarlijk kan zijn, omdat deze beweringen niet worden ondersteund door klinische studies.

Moet je wel overstappen?

Mijn gedachten? Cashewnoten zijn een geweldig gezondheidsvoedsel, dus het kan zeker geen kwaad om dagelijks cashewnoten te consumeren. Rauwe cashewnoten bevatten gezonde, goed-voor-je vetten, en andere voedingsvoordelen zoals eiwitten, zink, voedingsvezels, magnesium, foliumzuur, en antioxidanten. Naast de anti-depressieve voordelen kunnen cashewnoten helpen bij het verlagen van het risico op hartaandoeningen, galstenen, bepaalde vormen van kanker en diabetes. Bovendien helpen cashewnoten migraine te verminderen, een goede gezondheid van de botten te behouden en een gezond gewicht te behouden.

Hoewel ik niemand adviseer om van een antidepressivum af te gaan dat lijkt te werken, zie ik er geen kwaad in om deze cashewnootremedie eens te proberen in combinatie met de medicatie die je neemt.

En als je op dit moment geen medicijnen tegen depressie slikt, wat heb je dan te verliezen? Afgezien van de anti-depressieve voordelen van cashewnoten, zijn cashewnoten een geweldig gezondheidsvoedsel en kunnen ze worden gebruikt om heerlijke plantaardige kazen, melk, en cheesecake te maken! Ik koop graag cashewnoten van Trader Joe’s omdat ze redelijk geprijsd lijken te zijn (vooral in vergelijking met andere winkels zoals Whole Foods of lokale coöperaties).

Wat denk je over het gebruik van cashewnoten of niacine (vitamine B3) als een natuurlijke remedie tegen depressie? Laat ons weten wat u denkt!

Voor aanvullende tips en advies over het omgaan met psychische problemen, bekijk onze berichten over geestelijke gezondheid mantra’s en smartphone apps voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid.

Alex Beane

Alex is een freelance schrijfster uit Minneapolis met meer dan 10 jaar professionele schrijfervaring. Ze heeft een sterke interesse in gezondheid en welzijn, met name plantaardig, glutenvrij en auto-immuunvriendelijk voedsel. Ze vecht al vele jaren tegen de ziekte van Hashimoto en is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zichzelf en anderen te helpen die leven met auto-immuunziekte of andere kwalen.Naast freelance schrijver en liefhebber van gezondheid en wellness, is Alex een trotse introvert (INFJ), fervent lezer, non-profit bestuurslid en vrijwilliger, overlevende van eierstokkanker, toegewijde bunny mama, smoothie verslaafde, milieubewuste veganist, voorvechter van zelfzorg, en vrouw van haar middelbare school liefje.

Lees meer van Alex

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.