Ik had een goed gesprek over lichaamsbeeld met Amy Schumer

Ik weet het in ieder geval. Ik weet het zo goed dat ik de laatste tijd, nu ik begin dertig ben, helemaal niet meer naar mijn spiegelbeeld kijk – in liftspiegels, glanzende ramen – behalve als ik make-up aanbreng om mijn gebreken te verbergen. Het is niet makkelijk om dat toe te geven. Ik weet namelijk dat ik geen oger ben en dat ik veel kwaliteiten bezit die waardevoller zijn dan mijn uiterlijk. Ik ben een succesvolle journaliste die er onlangs in geslaagd is een bestseller in de New York Times te schrijven en mijn hond, Riggins, in leven te houden.

Advertisement

En toch maak ik me nog steeds zorgen dat als mensen naar me kijken, ze alleen mijn onderkin zien.

Dit is een deel van de reden waarom ik me verbonden heb gevoeld met Schumer sinds ik haar in 2015 ontmoette, toen ze haar eerste film, “Trainwreck”, aan het promoten was. Hier was een vrouw wiens lichaam veel op het mijne leek, en ze speelde de hoofdrol als een romantische hoofdrol in een grote studiokomedie. Iedereen in de stad kon niet stoppen met praten over hoe grappig en slim ze was. Haar onderkin had haar nergens van weerhouden.

Sindsdien is onze relatie meer een vriendschap geworden dan een traditionele relatie tussen interviewer en beroemdheid. Ik was niet, zoals, chillen met haar en J-Law op haar recente bruiloft of iets dergelijks, maar we berichten veel, en ze schreef een heel mooi blurb voor mijn boek, dat gaat over “The Bachelor.”

Advertentie

Daarom, toen ik in het chique huis terechtkwam waar ze verbleef in Beverly Hills, werd ons gesprek over “I Feel Pretty” minder een interview en meer een hart-tot-hartgesprek.

Toen ik binnenkwam, was Schumer’s man, chef-kok Chris Fischer, net klaar met lunchen, dus ze at een zeer professioneel uitziend bord met zeebaars en spruitjes terwijl ze een trainingsbroek droeg. Haar hond, Tati – vernoemd naar de actrice Tatiana Maslany – staarde haar verlangend aan, hopend op een reserve stuk vis.

Er liepen een paar stylisten rond, hakken en jurken aan het uitladen voor de “I Feel Pretty” pers tour, dus stelde ze voor dat we naar de achtertuin zouden gaan om te praten. Ik vertelde haar dat ik wilde dat we het openhartig zouden hebben over ons lichaamsbeeld en de reacties op de nieuwe film.

Advertentie

Toen de eerste trailer voor de film dit voorjaar uitkwam, maakte dat veel mensen boos. In de film speelt Schumer Renee, een dertiger met een laag gevoel van eigenwaarde die ernaar verlangt om te zijn wat zij omschrijft als “onmiskenbaar mooi”. Op een dag valt ze tijdens een SoulCycle-les van haar fiets en stoot haar hoofd. Als ze bijkomt, blijkt haar wens in vervulling te zijn gegaan: Ze kijkt in de spiegel en ziet alles waar ze altijd van gedroomd heeft.

In "I Feel Pretty," speelt Schumer een vrouw die haar hoofd stoot en zichzelf dan opeens als mooi ziet.

In “I Feel Pretty,” speelt Schumer een vrouw die haar hoofd stoot en zichzelf dan plotseling als mooi ziet.
(Mark Schfer / STXfilms )

Op Twitter betoogden critici dat de premisse toondoof was. Schumer is “blond, blank, valide, vrouwelijk en ja, dun … het schoonheidsideaal van de maatschappij,” dus hoe moeten degenen die nog verder buiten de traditionele schoonheidsnormen staan zich voelen als Schumer als lelijk wordt beschouwd?

Advertentie

Maar hoewel Schumer het niet eerlijk vindt om “te zeggen wie wel en wie niet onzeker zou moeten zijn”, begrijpt ze waarom het verhaal sommige mensen ongemakkelijk maakt.

“Ik weet niet of het land echt zin heeft om het verhaal te horen van een blanke, blonde vrouw met een buikje,” gaf ze toe. “Ik snap het. Ik voel me persoonlijk wakker geschud over ongelijkheid voor vrouwen en mensen van kleur op een manier die ik niet deed voordat ik ‘Get Out’ en ‘Hamilton’ en ‘Atlanta’ zag – en al die politie-aanslagen en de verkiezingen. Ik dacht dat het beter was geworden. Maar ik had geen idee. Ik groeide op met de gedachte dat iedereen gelijk was, en dat is niet genoeg. Ik moet iets doen, anders ben ik gewoon een deel van het probleem.”

Maar ze vindt ook de boodschap achter “I Feel Pretty” belangrijk. Ze wil dat vrouwen zich “gesterkt voelen om hun volledige potentieel te benutten” – om niet te worden tegengehouden door de angst om als dik of lelijk te worden gezien.

Advertising

Wat in feite dingen zijn die ze naar eigen zeggen is genoemd vanaf het moment dat ze in Hollywood kwam. Na het zien van de trailer voor “Trainwreck”, beweerde een blogger over het prijzenseizoen dat ze “in de echte wereld op geen enkele manier een object van verhitte romantische interesse zou kunnen zijn”, gezien haar “brede gelaatstrekken”, waardoor ze eruitziet als een “blonde Lou Costello.”

“Ze is niet grade-A of zelfs B-plus materiaal, zeker volgens mijn normen, evenals die van elke matig aantrekkelijke, eerlijk denkende jonge heteroseksuele kerel die zich hormonaal voelt of wat-had-je,” betoogde deze blogger, die onmiddellijk belachelijk werd gemaakt voor zijn post.

Schumer, hier te zien met Bill Hader in 2015's Trainwreck, verloor gewicht voor de film maar besloot dat ze het nooit meer zou doen nadat de opnames waren afgelopen.

Schumer, hier te zien met Bill Hader in 2015’s “Trainwreck,” verloor gewicht voor de film maar besloot dat ze het nooit meer zou doen nadat de opnames waren afgelopen.
(Bobby Bank / GC Images )
Advertentie

Door de tegenreactie waarmee hij te maken kreeg, leek het alsof hij slechts een eenzame stem in de menigte was – een oudere blanke kerel die vasthield aan verouderde normen van aantrekkelijkheid. Maar in haar komedie heeft Schumer duidelijk gemaakt dat dit in feite de manier is waarop veel mensen haar zien. In haar stand-up special van 2015, “Live at the Apollo”, grapte ze dat haar armen “als benen geregistreerd staan” in Los Angeles, en haar “benen als brandhout geregistreerd staan”. Bij audities, grapte ze, werd haar gevraagd of ze “las voor het meisje dat een gastric bypass krijgt.”

“Ik weet niet of het jullie is opgevallen, maar ik ben wat Hollywood ‘heel dik’ noemt,” zei ze twee jaar later in “The Leather Special.” “Ze hebben me een keer gefotografeerd, en dit was de kop: ‘Schumer koopt gebak zodat ze kan trainen.’ Nogal gemeen, niet? Nee, ze sloegen de spijker precies op de kop. Dat is wat ik doe om te trainen. Voordat ik ga trainen, koop ik een scone, en dan loop ik langzaam rond een reservoir, en ik eet het op. Mijn trainingen zijn als een vrouw in het ziekenhuis. Gewoon, zoals, knabbelen op een gebakken goed, kijkend naar de bomen en de vogels. “

Ik vroeg Schumer wat haar doel was om zulke gemene dingen over zichzelf te zeggen, zelfs in grappen. Ze zei dat ze was opgegroeid met het kijken naar vrouwelijke komieken als Joan Rivers en Phyllis Diller – vrouwen die ze mooi vond – die wrede grappen maakten over hun uiterlijk, en dat “werkte.”

Advertising

Maar dit waren ook het soort dingen die Schumer zelf al hoorde sinds ze een meisje was. In de zesde klas kocht ze een outfit bij de Gap die ze erg mooi vond: Een geribbeld kastanjebruin topje en een strakke zwarte broek. Toen ze de school binnenliep, keek een jongen naar haar en riep uit: “Wow, Big Bertha!”

“Het overviel me gewoon,” herinnerde ze zich. “Het zette me gewoon terug. En dan, in plaats van te huilen, vuurde ik gewoon terug en maakte zelf een grapje. Het was als trainen voor een brandschotel.”

In haar stand-up haalt Schumer vaak hard uit naar zichzelf, door zichzelf te beschrijven als te zwaar of onaantrekkelijk.

In haar stand-up haalt Schumer vaak hard uit naar zichzelf, door zichzelf te beschrijven als te zwaar of onaantrekkelijk.
(Marcus Price / Netflix )
Advertentie

Ze kreeg haar zelfvertrouwen terug op de middelbare school, waar ze haar eigenwaarde vond als atlete in het volleybalteam. Maar toen ze ging studeren aan de Towson University in Maryland, had ze het gevoel dat ze weer terug bij af was: ze werd weer uitsluitend op haar uiterlijk beoordeeld.

“Ik werd nooit versierd in bars – ik was gewoon onzichtbaar,” herinnert ze zich, een ervaring die ik zelf ook heb gehad. “Honderd procent van de jongens met wie ik heb gedate, was omdat ik de agressor was. Ik ben altijd met jongens geweest waarmee ik bevriend was – jongens die me een tijdje kenden en die zich dan tot mij aangetrokken zouden voelen.”

In een aflevering van haar Comedy Central-serie, “Inside Amy Schumer,” had ze een koppelaarster die haar regelde. Er werd haar verteld dat ze uit zou gaan met een geweldige vent – een muzikant die ook een openbare verdediger was.

Advertisement

“En ik denk dat ik hem ontmoette en hij droeg spijkerstof en een leren vest en hij was erg oud en hij had een toupet en hij zoog ook,” zei ze. “En hij vertelde me dat de koppelaarster zei: ‘Nou, kijk, ze is geen model.'”

Op een gegeven moment voelde Schumer zich zo slecht over haar uiterlijk dat ze zelfs een poging deed om een eetstoornis te krijgen – een reis die naar eigen zeggen slechts twee uur duurde, toen ze zich realiseerde dat ze niet tegen honger kon. Ze heeft echt een hekel aan honger. Toen ze “Trainwreck” opnam, besloot ze op dieet te gaan, op aanraden van de studio. (“Ze hebben het echt mijn idee gemaakt, zo van, ‘Dit is niet “Girls.” Dit is een film. Ik denk dat je je geweldig zult voelen als je je erop voorbereidt.”) Ze kreeg een maatje 4, en toen de film uitkwam, werd ze “nog steeds getrolled omdat ze zwaar was.”

“Dus ik besloot gewoon: ‘Oh, cool. Nou, dan ga ik dit spel helemaal niet spelen,” zei ze. “

Advertentie

En op een vreemde manier heeft het trollen haar ook bevrijd.

“In het boksen, weet je hoe je bang bent om geslagen te worden en dan krijg je een klap en heb je zoiets van, ‘Oh, ik ben OK?'” vroeg ze, en ik knikte met mijn hoofd, ook al had ik geen idee. “Er is mij verteld dat ik dik ben. Ik ben lelijk. Ik heb memes gezien waarop stond dat ik de grofste vrouw ter wereld was – ik als Jabba de Hut. De angst is weg.”

Schumer is al lang comfortabel met het tonen van haar lichaam op het scherm, zoals hier te zien met Goldie Hawn in 2017's Snatched.

Schumer is al lang comfortabel met het tonen van haar lichaam op het scherm, zoals hier te zien met Goldie Hawn in 2017’s “Snatched.”
(Justina Mintz / 20th Century Fox )

Advertentie

Ze begon ook naar therapie te gaan en begon zich te concentreren op de dingen waar ze dankbaar voor was. Haar vader lijdt al jaren aan multiple sclerose en nu ze zijn fysieke beperkingen zag, waardeerde ze het gebruik van haar benen. Ze veranderde haar eetpatroon een beetje, soms nog steeds “rotzooi eten”, maar in evenwicht met voedzaam voedsel dat haar energie geeft. En ze liet zichzelf plezier maken: drinken, wiet roken, en ontspannen.

“Ik besloot gewoon mijn eigen hype te geloven,” legde ze uit. “Als je denkt aan de dingen die je tegen je vrienden zou zeggen als ze een slechte dag hebben – waarom laat je jezelf dan niet op die manier voor jezelf zorgen? Ik begrijp dat dat heel eng is en dat je je daardoor heel kwetsbaar voelt. Maar, zoals Obama’s ‘The Audacity of Hope,’ wat dacht je van de vermetelheid om van jezelf te houden? Serieus, laat het jezelf voor 30 seconden doen. Het zit allemaal in ons hoofd.

Het is, Ame, ik zeg het je.”

Advertentie

Ik schudde mijn hoofd.

“Het spijt me,” zei ik, “maar het is gewoon moeilijk voor mij om echt te geloven dat als ik vertrouwen had dat de wereld – en de dating pool – zou op magische wijze open te stellen voor mij.”

“Ik zou dit niet maken als ik dacht dat het onzin was,” antwoordde ze. “En nogmaals, iemand zou naar je kijken en zeggen ‘jij’. Je bent toevallig prachtig, maar daar gaat het niet om.”

Advertising

“Ook ‘The Bachelor’ raakt je,” vervolgde ze. “Het raakt me. Ik ben zo opgewonden als ik naar die show kijk. De meisjes daar – je kunt niet drie zwarte mensen hebben met hetzelfde lichaam als de blanken en zeggen ‘wij .’ Die show verheerlijkt. Ik hou van die show, en ik zal er tot mijn dood naar kijken, maar ik denk dat het echt slecht is voor vrouwen.”

In “I Feel Pretty,” wilde Schumer er zeker van zijn dat ze haar lichaam op het scherm toonde zoals het echt is. Er is een scène waarin haar personage – post head-bump – besluit om mee te doen aan een bikiniwedstrijd naast een half dozijn statueske vrouwen die stokdun zijn.

“In post, vroegen ze me of ik iets wilde retoucheren, en ik was als, ‘Wat? Nee,’ zei ze. “Ik vind het geweldig. Ik vind dat ik er sexy en sterk uitzie.”

Advertisement

Schumer tijdens de première in Los Angeles van "I Feel Pretty" deze maand.

Schumer tijdens de première in Los Angeles van “I Feel Pretty” deze maand.
(Jordan Strauss / Invision )

Een paar maanden na het opnemen van die scène afgelopen zomer, ontmoette Schumer haar man. (Ze trouwden op 13 februari.) Ze was het zwaarst dat ze ooit was geweest – ongeveer 15 pond meer dan ze nu weegt. In het begin was er geen vonk. Hij was gewoon de broer van haar assistent, die Schumer had ingehuurd om voor haar gezin te koken tijdens een vakantie. Tijdens de reis, had ze een slechte reactie op een antibioticum en werd ziek terwijl ze aan het wandelen was.

“Ik kwam terug naar het huis en vertelde iedereen dat ik had moeten stoppen om in het bos,” zei ze met een lach. “En daar was hij, aan het koken. We leerden elkaar echt als mensen kennen, en toen we in elkaar geïnteresseerd raakten, was het zo van: ‘Cool, je hebt me op mijn fysiek slechtst gezien.'”

Advertentie

“Maar, Ame, alles terzijde, ik weet dat je je persoon gaat vinden,” zei ze, ongevraagd. “En ik kan niet wachten om daarna je geschrift te lezen. En ik kan niet wachten om daarna met je te praten.”

We omhelsden elkaar en ik liep terug naar mijn auto, met een ongemakkelijk gevoel dat een interview met Amy Schumer uiteindelijk uitmondde in een inspirerende peptalk. Die avond, ik e-mailde haar een aantal follow-up vragen. Ze antwoordde, stuurde me een foto van wat pasta zonder enige uitleg en dit James Baldwin citaat:

“Om dit te overleven, moet je echt in jezelf graven en jezelf herscheppen, echt, volgens geen enkel beeld dat nog bestaat in Amerika. Je moet opleggen, in feite – dit klinkt misschien heel vreemd – je moet beslissen wie je bent, en de wereld dwingen om met jou om te gaan, niet met zijn idee van jou.”

Advertentie

[email protected]

Volg mij op Twitter @AmyKinLA

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.